Això no és un blog! Pere Joan Pons Sampietro

Idees, intercanvi, crítiques, propostes, i un poc de tot. Un lloc lliure de reflexió i d'opinió. Perquè les idees no es perdin pel camí....

El futur passa per Copenhague

perejoanpons | 08 Octubre, 2009 10:57 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

 

No ho dubtin, mirin les coses a mig termini, facin una passa endarrera i observin amb calma l'horitzó. Deixin per un moment les misèries quotidianes i pensin que fem cada un de nosaltres per millorar l'estat del nostre planeta, del que ens envolta, del que ens permet seguir fent vida aquí malgrat la nostra expoliació infinita del que hauria de ser el nostre bé més preciat (sincerament no li fem ni cas!). De moment el més important és que en uns anys serem una illa de clima tropical, ple de ventades caps de fibló i altri. Almenys ho sembla....

A nivell planetari, els experts són radicals en les seves exposicions. També ens ho ha dit Al Gore al cinema, encara que el cosí de Rajoy ho ha negat. El canvi és major, sense cap dubte, i ho veiem i ho patim en les nostres carns. Ara es tracta de saber si estam disposats a fer canvis profunds per no desaparèixer.

Aquests dies he aprofitat que havia de fer una presentació en relació a les polítiques d'eficiència energètica al Consell de Mallorca per rellegir-me bona part de l'informe Stern, que es va publicar al 2006 a petició del que aleshores era el ministre del tresor britànic Gordon Brown. Es el document de referència en aquests darrers anys, i ha estat objecte de debat de Yale a Harvard, sense que això no hagi minvat el seu impacte mundial, ben al contrari. Com més temps passa, més sembla confirmar-se la tesi que descriu aquest economista que ens parla de medi ambient i canvi climàtic amb una perspectiva econòmica. 

Podem mirar cap a una altra banda, però el document és demoledor. Preveu que es pugui produïr fàcilment una pujada de cinc graus de mitjana abans del 2050. Estima que hi harà una baixada del PIB fins a 20 punts als països a on no es prenguin mesures, i demana, especialment, que almenys es necessària una inversió de l'1% del PIB global per almenys limitar els danys que comporta l'impacte humà en el model del planeta que vivim. 

Unes dades que el grup d'experts de Nacions Unides també ha posat de manifest i que segurament es duran a debat a la conferència de Copenhague de 2009.

No ens ho sembla, perquè estam perduts en el nostre petit quotidià, però a Copenhague, en dos mesos, s'ha de trobar una solució per renovar el protocol de Kyoto, que és el marc normatiu que ens ha d'ajudar a ser una societat més sostenible si abans no acabam asfixiats.

Mentres esperam els resultats de Copenhague i solucions a les emissions que ens podreixen cada vegada més ràpidamente, la prioritat és establir que pot fer cada un de nosaltres per catalitzar canvis. Petits canvis, moltes accions, moltes persones, grans resultats. Perquè ens hi jugam el futur.

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb