Això no és un blog! Pere Joan Pons Sampietro

Idees, intercanvi, crítiques, propostes, i un poc de tot. Un lloc lliure de reflexió i d'opinió. Perquè les idees no es perdin pel camí....

I vostè què pensa d'Europa?

perejoanpons | 25 Abril, 2014 08:22 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

Algunes de les coses que pens sobre Europa, i que vaig publicar fa dos dies en el Diario de Mallorca. 

 

El 25 de maig és un moment cabdal per al nostre continent, i també per a les nostres vides. Similar al de fa gairebé 30 anys, quan Jacques Delors va arribar a la presidència de la Comissió Europea, tot just un any abans de l´entrada d´Espanya a la Unió Europea.

Un moment similar perquè el projecte progressista de Delors va arribar a Brussel·les en un moment "d´euroesceptiscime" de la mà de Margaret Thatcher, i també de crisi que s´arrossegava dels anys 70 tant econòmica com institucional.

Amb polítiques progressistes, amb una revolució i un impuls europeista, vam fer passos de gegant pel mercat únic, per la unió econòmica i monetària, amb l´acta única europea, i ho vam fer per una Europa molt més social amb suport als més febles. Vam fer una Europa més competitiva, que va anar integrant nous membres, amb un mercat més obert, amb menys barreres fiscals, amb la creació del programa Erasmus i el suport al sector audiovisual europeu, però també una Europa que garantia la protecció a les persones „s´ha de recordar el programa europeu d´ajut al més febles„ que en temps de crisi ho passen pitjor.

Avui tenim el mateix repte que el projecte Delors: canviar la crisi i l´eurescepticisme per una nova Europa, més competitiva, més oberta al món, però sobretot una Europa més social i més convençuda que mai que hem de ser el continent del benestar, de la llibertat i dels drets humans. Una Europa que torni a creure en el gran continent que som, i en tot el que hem construït que ha de ser la base per rellançar un nou continent capaç de ser líder global del segle XXI.

Les eleccions són l´eina que tenim per canviar les regles del joc, no per seguir executant les que s´han aplicat aquests darrers anys, i per fer-ho possible els progressistes de la família europea comptam amb Martin Schulz, un home d´esquerres i compromès amb els valors de justícia, solidaritat i llibertat, per fer un punt i apart a les polítiques de retalls contra les persones „polítiques contra tots i cada un de nosaltres„ que sofrim aquests darrers anys. Ens jugam tenir un home progressista, demòcrata i socialista al front de la Comissió, perquè per primera vegada elegim nosaltres el president en aquestes eleccions. I no és banal elegir el president d´Europa, perquè serà qui dirigirà polítiques que afecten cada dia a les nostres vides.

És essencial creure que podem canviar el projecte europeu, perquè Europa és el director d´orquestra d´una partitura que han de fer sonar els països membres, aquí Mariano Rajoy. I si el director d´orquestra té com a dogmes immutables els retalls, les polítiques públiques cada cop més reduïdes i externalitzades, menys inversió en sanitat, educació i polítiques socials mentre fa polítiques de rescat a cost zero pels bancs, el camí per a les persones d´aquesta terra serà cada cop més dur, més difícil, més desigual, més injust.

I perquè hi hagi un punt i apart, perquè hi hagi de nou un projecte de dimensió social pels 500 milions de ciutadans, hi ha d´haver un canvi. Un canvi de polítiques, un canvi de cares.

El projecte europeu fa passes endavant però sempre fa passes endarrere. El projecte europeu necessita un nou Delors, un pla Marshall que es materialitzi en polítiques que estimulin la creació de llocs de feina, que consolidi i recuperi el model de benestar que hem construït en el nou continent des de la fi de la segona guerra mundial, però també que rellanci la competitivitat del nostre continent. El projecte europeu ha de revisar la nostra política econòmica i monetària a on ha primat més controlar la inflació, la reducció del dèficit que la igualtat entre les persones, la persecució dels paradisos fiscals i la imposició d´una taxa a les transaccions financeres.

I per suposat, volem els progressistes una Europa que miri el món des de l´ambició de ser un actor global, sense por i amb la consciència de que si invertim en tecnologia i coneixement, també podem ser líders en aquests àmbits. I tant que si! Necessitam aquesta nova Europa amb l´esperit de Delors, rellançant un projecte amb il·lusió, per a les persones, que sobretot faci de la creació de llocs de feina el primer combat, i molt especialment per a joves i majors, i que això és faci des de la innovació, la tecnologia, els nous nínxols d´ocupació com el tercer sector i la cultura, les tecnologies verdes, el turisme sostenible, la reindustrialització des del coneixement.

Europa és un continent en crisi perquè les seves polítiques obliden que els seus ciutadans estan disposats a fer sacrificis, però es neguen a ser sacrificats. És intolerable i inacceptable que Europa toleri un sol desnonament, que toleri que 120 milions de persones visquin en situació de pobresa, que hi hagi 27 milions de persones sense feina, que les nostres fronteres siguin vistes com una presó i no un espai d´oportunitats d´un continent que necessita talent i mà d´obra perquè envelleix a marxes forçades.

Jo crec en aquesta Europa que pot ser cabdal en segle XXI si deixa d´actuar com un club de rics en decadència, i ho pot ser defensant un model de benestar basat en la llibertat i els drets humans, amb respecte pel medi ambient i pionera en la lluita contra el canvi climàtic, i amb voluntat de ser una Europa més competitiva, però sobretot una Europa exportadora de cultura, defensora de l´educació, que preserva l´Estat del benestar i és capaç d´innovar per seguir sent competitiva, més forta en política exterior, i sobretot, ambaixadora de la justícia i la solidaritat universal.

Aquest és el continent en el que crec que tots volem viure, que respecta a tots els que hi vivim, que respecta cada una de les nostres llengües, que integra la diversitat, i sobretot, no exclou al que cerca la llibertat i la dignitat a casa nostra. Per això, és el moment de donar solucions, i els progressistes en tenim, canviant el dèficit, la inflació i els rescats per les persones, la cultura, el coneixement, l´educació, la justícia i la solidaritat.


Comentaris

Pharmd385

Definitely, what a fantastic website and informative posts, I definitely will bookmark your blog.All the Best! dbaaekdfebba

Pharmd385 | 26/04/2014, 04:35

Definitely, what a fantastic website and informative posts, I definitely will bookmark your blog.All the Best! dbaaekdfebba

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb