Això no és un blog! Pere Joan Pons Sampietro

Idees, intercanvi, crítiques, propostes, i un poc de tot. Un lloc lliure de reflexió i d'opinió. Perquè les idees no es perdin pel camí....

De l'Europa trencada i escolti senyor Establishment, vostè ho va veure venir?

perejoanpons | 29 Maig, 2014 13:59 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

La lectura és la de disparar contra el pianista. Malament. Fa unes setmanes, Cáritas va presentar un document duríssim sobre la situació de pobresa a Espanya. Els que manen ens van dir que era fals. Save The Children el va certificar. A qui creu que engana l'establishment? Sense cercar paral.lelismes, qui ha vist venir el canvi del passat diumenge? Fa temps que parlam amb amics que les places fa tres anys que estan plenes de descontent, però que les places mancaven d'un líder. El 25-M demostra que places i lideratge s'han trobat. I trob que és una bona notícia. El que me desagrada és la manca d'autocrítica de l'establishment, de la majoria de mitjans de comunicació, dels senyors que fan enquestes, del poder en general, també dels partits en la seva globalitat. Com en el 2002 amb la derrota de Jospin a la primera volta de les presidencials franceses, de sobte es materialitza el malestar, i ningú ho ha vist venir- Oh, sorpresa! Les èlits no entenen res. Lo més trist és que no s'hagi vist, que l'establishment no hagi interpretat des de fa temps el cabreig que té molta gent, i que algú pensàs que el futur passa per l'austeritat, per sacrificar la gent per salvar els bancs. Per això ens hem de felicitar, perquè les coses poden canviar, també des de l'autocrítica que han de fer les grans formacions, i les no tan grans. Personalment, i més enllà de la clau nacional, el que més greu més me sap és la trista Europa que es dibuixa d'aquestes elecciones. Una Europa alemanya i merkeliana, una Europa que segueix el camí de l'austeritat, i que sobretot reforça el seu relat entorn al populisme. El sud ha votat pels canvis, el nord pel seguidisme. Una Europa trencada, una Europa que me desagrada. Per cert, qui voti Juncker, vota tot això i més.

Contra Europa, per les polítiques de Merkel

perejoanpons | 27 Maig, 2014 16:00 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

Ja ha passat temps suficient per fer una primera avaluació dels resultats de les eleccions de diumenge, més enllà de l'anàlisi en clau nacional. Es tractava de votar per un canvi o per un projecte que es va iniciar en el 2004 i que fins ara ha tengut dos grans elements transversals, un model de sortida de la crisi que ha passat per l'austeritat i els retalls, l'absència d'un projecte institucional, de governança, social i de política exterior. Bé, podem fer la lectura de que hi ha hagut una "revolució" en clau nacional, però el missatge que fan els electors dels 28 països és el de la validació de l'actual projecte de Barroso, Van Rompuy i Merkel. Primera força, el PPE, tercera, els liberals. Sumats, fan més de 300 escons. Els mercats supòs que estaran feliços. Com el film de Fellini, è la nave va....Certament, hi ha ruptura amb Le Pen, l'esquerra de Tsipras y Podemos, però insuficient per invalidar els projecte dels darrers 10 anys. Merkel, sincerament, ha tornat guanyar la batalla del 2014. Hem votat contra Europa i el projecte europeu, però no ens enganem, s'ha votat per Merkel i els seus estimats mercats.

Le Pen, Beppe Grillo i l'amor pel populisme

perejoanpons | 14 Maig, 2014 15:45 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

Per favor, no em critiquin. No diré mai que els grillinis tenguin res a veure amb la nostra inefable Marie Le Pen. Le Pen té un relat de protecció del món ideal francòfon, la grandeur, i per això és la Joana d'Arc contra la globalització, i per això serà capaç d'acabar amb Europa, els immigrants, els burocràtes, la manca de feina i la pobresa. Grillo és més innovador, tira contra l'star-system, vol acabar amb el monopoli de tota la vida a Itàlia, i adora la paraula populisme, el més "maco de la política", segons ha dit recentment. Me semblen dues opcions com les altres, ara bé, són sempre a la contra, i així el relat té més sortida i efecte. Alguna proposta en positiu és possible?

Touaregs, immigració i Saska Sassen

perejoanpons | 12 Maig, 2014 11:31 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

Fa uns anys, a Níger, vam tenir un parell de xofers tourages que me van fer una gran reflexió, que val com a raonament pel que passa en el continent negre. Em van comentar que en el temps que treballaven amb l'ONG a on jo treballava, no es dedicaven a "transportar" persones des de Níger cap a Tunísia, Argèlia per poder sobreviure. Per a ells, no era més que una altra forma de subsistència, i la nostra presència al final era un factor econòmic induït. No tenc dubtes que així era, i avui immigració per Europa no pot significar perill, sinó oportunitat per a un continent que es fa gran a marxes forçades. Per entendre també el nostre camí, recoman la lectura del llibre immigrants i ciutadans, de Saskia Sassen, que explica com hem passat de ser un continent "exportador" a situacions vergonyosos com les de Lampedusa, per no parlar d'Espanya. Europa ha de resoldre aquest pilar, que és el de la nostra relació amb el món i també amb la immigració, amb un missatge en positiu, amb propostes en positiu, de forma transversal, i sobretot respectant el nostre ADN, el fet de ser un continent que ha estat fins fa poc la pàtria de l'estat del benestar. Hem de batallar per preservar-ho.

Ida, el cinema Ciutat i John Coltrane

perejoanpons | 11 Maig, 2014 23:25 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

Ida és segurament és un dels films més fascinants que he vist aquests darrers anys. Segurament l'escena jazzística en la que un grup toca Naima de John Coltrane és una de les més poètiques que he vist darrerament. Després, Ida és un mirall de víctimes i botxins, del nazisme i del comunisme, de l'extermini jueu i de la repressió exercida pel comunisme de després de la segona guerra mundial. Ida és el cinema en grans lletres. Fins fa pocs dies era possible veure aquesta obra mestra al meu cinema de referència i de que sóc soci, el Cine Ciutat, que té cada vegada més una millor programació. Enhorabona i gràcies!
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb