Aix˛ no Ús un blog! Pere Joan Pons Sampietro

Idees, intercanvi, crÝtiques, propostes, i un poc de tot. Un lloc lliure de reflexiˇ i d'opiniˇ. PerquŔ les idees no es perdin pel camÝ....

Cremem el carril bici, abaix el futur!

perejoanpons | 23 Setembre, 2010 11:33 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

Segurament les ciutats de Barcelona, Ginebra, París, Amsterdam i els seus responsables polítics no en tenen ni idea. ¿Carrils bici a les ciutats europees més importants? Quina barbaritat, quins provincians aquests europeus. El que toca és potenciar el vehicle ara que ens sobra el petroli i no tenim problemes lligats al canvi climàtic. Més fusta, criden els germans Marx als seus films, idò que venguin ara mateix. "Més C02, més C02", ens diríen a la nostra bella ciutat, en lloc de submergida, ben intoxicada.

A Barcelona hi ha carril bici a la Diagonal. ¿Com s'atreveixen aquests catalans? Nosaltres els ensenyarem la lliçó i tancarem el de les Avingudes com a mostra del que és el futur, que ens estorba i fa nosa (el futur, i el carril bici, faltaria més). ¿Que és un projecte valent i innovador? Nanai, una autopista hem de fer per les avingudes perquè passin els opulents.

¿Com? Que la ciutat de Barcelona ha fet canviar de model de vida a moltes persones gràcies al carril bici. No en tenen ni idea, aquí el que hem de fer és posar una autopista que passi entre la Catedral i la plaça de Cort, perquè els cotxes ens puguin fer respirar més c02.

M'apunto a la idea, però amb peatge de 10 euros per trajecte, i de 15 si s'entra a la Seu o a l'Almudaina amb el vehicle.

I dels tramvies de Basilea, de Zurich, de València i de Milà? Herències del passat, ignomínies del futur. Quina vergonya, els hem de cremar.

Res, a Palma, el carril bici l'hem d'abolir, ¿abolir? posar-lo davall terra, incendiar els carrers que en duguin i fer foc amb les bicicletes. Al bell mig, lògic, hi posarem la batlessa Aina Calvo, culpable de fer de Palma una ciutat que mira al món enlloc de mirar-se a ella mateixa.

Per cert, si l'han de cremar a un fogueró, també em podeu cremar a mi i a la meva bicicleta. I esper que amb ella als milers de residents que ens sentim orgullosos de competir amb alguna cosa que no siguin només processons de setmana santa i beatetes.

La foto, a la diagonal de Barcelona, fa pocs mesos.

 

Blanco o el bar˛metre de la sensibilitat

perejoanpons | 22 Setembre, 2010 09:14 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

Normal 0 21

No sé que passarà amb la problemàtica dels descomptes aeris. No em dedico a fer del futur una professió, com fa un dels personatges del darrer film de Woody Allen, però em preocupa. I molt. Per cert, recoman el film. Et deixa de bon humor, i et permet oblidar la maror que vivim.

 

Però, bé, l’efecte Allen passa aviat i quan surts del cine Renoir torna l’actualitat dels descomptes aeris. I això em fa reflexionar, perquè només pel fet de veure que s’ha posat damunt la taula de discussió dels pressuposts del 2011 una retallada a un dret adquirit i consolidat d’una ciutadania maltractada històricament –basta veure la xarxa de trens públics que tenim- em fa concloure que aquí el debat de fons és senzill, molt més que el renou que estam sentint aquest darrers dies, aquestes darreres setmanes.

 

Que el sistema pot necessitar una revisió no ho discutesc, però que és valori posar en marxa una mesura que pot suposar una passa enrera per la ciutadania de les illes, tant les canàries com les d’aquí, i a més creant alarma social gràcies a una mala gestió de la informació, no és acceptable.

 

I per això estic doblement preocupat. Els descomptes aeris són un baròmetre il·lustratiu de la sensibilitat envers una terra maltractada, amb un dèficit històric que no s’arregla amb el darrer pacte sobre el finançament. Entenc que s’hagi de retallar i ser més rigorosos que mai en els comptes públics, i que ho hem de fer, però no amb els més fràgils, els que vivim dins un marc com el de la insularitat. Ni tampoc amb les polítiques socials que afecten als més vulnerables. ¿Perquè no suprimeixen el Ministeri de Cultura, que no té competències, per exemple? Alemanya, curiosament, no té Ministeri de Cultura, però Cultura no en manca als Länders alemanys.

 

Cert, el sistema de finançament que hem pactat és el millor en la història d’aquesta comunitat. I em sembla un gran pas. Enhorabona a tots aquells que l’han fet possible, tant a Madrid com a les illes. Com diu el document publicat el 7 de gener del 2010 per la Conselleria d’Economia i Hisenda en versió power point, “els recursos per càpita de  les Illes Balears se situaran, per primera vegada, a la mitjana de les comunitats autònomes, remuntant  la diferència de més de 15 punts dels darrers anys”.

 

Però  el nostre desequilibri, al meu parer, no es supleix entrant al grup de la mitja estatal, una cosa que està molt bé. No, les illes hauríem d’estar un parell de dècades els primers de la llista per ser compensats per un dèficit històric, que com es diu, és de 15 punts en els darrers anys.

 

Veurem quina és la solució, però no em farà falta res més per avaluar la sensibilitat d’aquest govern envers una ciutadania a la que ja només manca que li llevin algunes de les mesures que ens permeten compensar la nostra excepcionalitat territorial.

 

Ara esperam Godot, vull dir Blanco, a que ens tregui del dubte que tenim.

 

Després, aplicaré el baròmetre a la decisió i escriure la meva reacció. Ho promet.

┐Quina Mallorca pel segle XXII?

perejoanpons | 21 Setembre, 2010 12:24 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

Ho creguin o no, i com ja vaig escriure abans de l'estiu, un grup de persones amb ganes de catalitzar canvis es va reunir fa uns mesos, pocs, just abans de les vacances, per pensar junts la Mallorca del segle XXII. Més abaix podeu trobar l'article que ja vaig fer. Però el més interessant és que aquest grup sembla avançar, les reunions segueixen, i les ganes no manquen. De moment, i després de la primera sessió de reflexió inicial, ja tornam a tenir el grup d'Innovació social amb ganes de treballar. De moment, després de les vacances, ja hi ha una primera reunió programada. Es el pròxim divendres, i com que hi penso anar, us comentaré els primers resultats. Per altra banda, aquí va un souvenir de Palma, una ciutat que viu sense quioscs ni diaris. Tota una innovació....per cert, aquest quiosc també ha tancat per posar un centre de venda de coses per a la casa. 

No estic d'acord

perejoanpons | 20 Setembre, 2010 12:44 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

Idò jo no hi estic d'acord amb els membres dels 27 països de la UE que han donat suport al senyor Sarkozy. A mi, que em perdonin els Estats membres, però em fa vergonya veure les expulsions de persones per raons ètniques, malgrat que després es digui públicament que fer circulars recomanant expulsar "roms" de França hagi estat un error.

No hi ha dubte que Europa necessita regular la problemàtica lligada als immigrants. Sense dubte, fins i tot ho ha dit recentment a una entrevista al diari Le Monde el senyor Daniel Cohn-Bendit. Però que no ens menteixin amb fum. Perquè fum és el debat que s'ha generat amb el cos a cos entre el president de la Comissió i el senyor Sarkozy.

El que volem és saber quin és el model per aquesta Europa, com regulam els casos irregulars, com som capaços d'integrar milers i milers de persones que segueixen a tants d'altres que han fet el mateix al llarg de la història: cercar un futur millor. Europa només té futur des de la diversitat, perquè del contrari no hi haurà manera de pagar pensions, ni seguretat socials, ni dependència, ni prestacions d'atur, ni res de res.

Europa, de nou, ens ha donat una llicço del poder dels Estats, que sempre maniobren en bloc davant qualsevol passa de la Comissió. Una Comissió, que per una vegada, ha defensat un principi ben clar als tractats, com el de la lliure circulació.

I si al final aquesta Europa dels Estats el que me proposa és fer polítiques fàcils amb els més dèbils, que no em cerquin.

Alessandro Baricco ha publicat una nova edició d'un llibre que es diu "Els bàrbars", amb tota la significació que vostès puguin imaginar. Efectivament, sembla que els bàrbars són de retorn. 

 

 

Si a vostŔ no li agrada el que diuen els diaris...cridi Sarkozy i ho arreglarÓ

perejoanpons | 14 Setembre, 2010 09:39 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com

 

Faci com el senyor que dirigeix França. Prengui la seva pròpia iniciativa i demani als serveis secrets que treballin per a seguir el rastre del diari que no li agrada, que li publica el que no toca.

Sarkozy té una gran tècnica, si senyor.

No li agraden els "roms", idò els porta amb avió fins a Romania.

No li agrada el diari Le Monde, idò investiga el diari per la seva bona feina en el cas Bettencourt. De fet, el diari Le Monde acaba de presentar una demanda contra "X" per interferència de les seves fonts periodístiques.

Curiós aquest país tan defensor de la cultura dels drets humans, que no acaba mai de sorprendre'm.

Però per sorpreses, la de Berlusconi, que es dedica a recomanar que per sortir de la crisi el millor és casar-se amb un home ric. Com sempre, Berlusconi oblida que en aquesta planeta les dones també existeixen.Berlusconi també pixa fora de test amb el seu Milan. Diumenge ens va explicar a tots que el seu equipet va pedre perquè els senyors vestits de negre són de "sinistra". Jo que pensava que sempre els que anàven generalment tots de negre no ho eren, precisament, de "sinistra"....

Per cert, ahir em vaig trobar amb un camell pels carrers de Palma.

¿M'he de preocupar? O cridam Sarkozy per expulsar-lo, o tal vegada Berlusconi m'ho pot solucionar telefonant el seu amic Gaddafi?

Estic de broma, cert, però és que sembla que aquest curs polític ha començat sense sentit del ridícul...

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb