Això no és un blog! Pere Joan Pons Sampietro

Idees, intercanvi, crítiques, propostes, i un poc de tot. Un lloc lliure de reflexió i d'opinió. Perquè les idees no es perdin pel camí....

¿Xarxes socials 2.0, motors del turisme?

perejoanpons | 21 Desembre, 2009 10:58 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com technorati.com


 

Aquest dissabte al vespre vaig rebre un missatge, mitjançant el network de Linkedin, en el que es presentava un estudi sobre la utilització de les xarxes socials al sector turístic.

Em vaig sentir feliç perquè veig que la indústria més important del país analitza i reflexiona al voltant de les possibilitats que tenim d’acompanyar els canvis amb les noves eines TIC, les famoses xarxes socials, que tenim a l’abast.

Nosaltres, i jo mateix en tant que director d’Innovació del Consell de Mallorca, hem decidit ja fa mesos obrir la nostra reflexió interna i posar en marxa acciones concretes per no perdre el tren d'aquest repte: aprendre a servir-se bé d'aquestes noves possibilitats de comunicació, interncanvi i fins i tot negoci.

El nostre objectiu és oferir un marc d’intercanvi d’informació que permeti la interacció i participació dels ciutadans, tant com sigui possible. Totes les nostres webs s’acosten a un model a on el protagonista és el ciutadà, i el que ell demanda, que és informació pràctica pel seu quotidià, la que realment necessita i li interessa, oferint-la de la forma més accessible possible.

I per això hem aplicat la ideologia 2.0 al nostre web institucional, al nostre portal turístic, i estam ara treballant en la Intranet i amb el portal del proveïdor, a més de la plataforma de tramitació electrònica que estam elaborant des de fa més d’un any.

L’estudi que vaig rebre dissabte és rellevant, i més pertinent que mai. Com sempre, el que posa de manifest és que les eines són al nostre abast i les utilitzem, però no tenim gaire clar quin és la seva utilitat final, ni si les estam utilitzant bé, ni si realment estem a la web simplement per ser-hi o perquè hi desplegam una estratègia clara i definida.

¿Per a què serveix tot això una vegada que hi som a dins?, diríem que és la pregunta clau que planteja l’estudi. ¿Quines passes hem de seguir externament i internament quan hem decidit apostar-hi? Tot això són les preguntes, que són extremadament importants si volem desplegar estratègies clares a la xarxa.

I això, encara que no sigui explícitament extensiu pels organismes públics, (aquest informe està destina a analitzar el sector empresarial) també s’aplica al Consell de Mallorca. En matèria turística vam fer una aposta d’entrar a la cultura 2.0 a finals de març del 2009, després de repensar el nostre portal, www.infomallorca.net, durant gairebé un any.

Estam corregint els errors que vam cometre inicialment: vam pensar que seríem capaços de generar la nostra pròpia comunitat al marge de les altres comunitats. Sis mesos després, rectifiquem, i si bé estam orgullosos del passos fets hem decidit seguir amb la nostra comunitat, també som un poc més humils: ara ja compartim els nostres continguts amb les grans xarxes. I creiem que hem acertat.

També hem creat la figura del “social media manager”, que ens ajudarà a gestionar de forma 2.0 tots els serveis webs de la institució. Però no només els externs, també amb els treballadors, amb la nova Intranet.

Són petites passes que es descriuen clarament a aquest estudi, per a mi imprescindible: és necessari, una vegada dins el món 2.0, definir una estratègia i posar-hi els recursos. Estar a les xarxes socials no basta, s’hi ha d’estar activament, creure en el seu valor afegit, i estudiar molt bé els canvis que s’hi produeixen per adaptar-se a les noves tendències. I especialment adaptar-se als usuaris, que són els que piloten els canvis. Facebook ja compta amb 350 mil.lions d'usuaris mensuals. ¿Qui està pilotant els canvis? ¿Facebook o els seus usuaris?

2.0 no vol dir res en si mateix, vol dir oportunitats, reptes, competència, risc, llocs de feina, oportunitats pel futur, visió. O pot dir simplement no res. Depèn del que nosaltres en decidim fer, d’aquestes oportunitats. I això és el major repte. Decidir el que nosaltres volem ser a la xarxa, tant cap a l’exterior com cap els nostres equips que treballen diàriament a dins la institució, a la nostra empresa.

Un repte major que descriu molt bé aquest estudi. Gràcies, per tant, a l’equip de www.people360.es per publicar aquest estudi.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb